V rómskych osadách pod Tatrami je o vakcináciu záujem

13.02.2010 Kežmarok

Kežmarok 13. februára (TASR) – V rómskych osadách v Huncovciach a Veľkej Lomnici sa plošne očkuje proti žltačke typu A a B už druhý rok. Miestny praktický lekár Michal Mesároš chodí očkovať priamo do osád deti aj dospelých.
\"Očkujeme všetkých, bez ohľadu na to, či v minulosti prekonali žltačku, alebo nie. Vlastne sme už na konci s očkovaním, plošne sme zaočkovali takmer všetkých Rómov z osady, \" uviedol Mesároš.
Vo Veľkej Lomnici bola miniepidémia žltačky naposledy v lete a na jeseň minulého roku, ochorelo vtedy 11 ľudí, prevažne detí. \"Tie sme ihneď zaočkovali, \" vyzdvihol. V Huncovciach neochorel nikto, pretože prakticky všetci boli zaočkovaní. \"To percento vidím okolo 97 až 98 percent, \" spresnil Mesároš.
Čo sa týka spolupráce pri očkovaní proti žltačke zhodnotil, že je dobrá, nie však výborná, pretože zdravotníci chodia očkovať aj priamo do osady. \"Chodia sa na výzvu očkovať aj tu na stredisko, ale väčšinu očkujeme v osade, chodíme k nim priamo domov, \" povedal Mesároš. Deti z Huncoviec sa chodia zaočkovať na stredisko, ak nie, tak si lekár podľa zoznamu zistí, kto sa nebol zaočkovať. \"Keď sa nazbiera určitý počet nezaočkovaných, ide sa do osady a tam ich naraz zaočkujeme, \" opísal.
Momentálne nie je vo Veľkej Lomnici ani v Huncovciach žiadny problém, v Huncovciach podľa Mesároša nemali žltačku už minimálne 15 rokov. Do osady chodí očkovať lekársky tím so sanitkou, ktorú má lekárske stredisko v Huncovciach požičanú od popradskej nemocnice, v zložení lekár a dve sestry. Už dopredu majú pripravený zoznam ľudí, ktorých treba zaočkovať, stihnú ich zaočkovať v priebehu dvoch hodín. Mesároš uviedol, že sa niekedy očkuje aj v škole, alebo prídu deti v skupine priamo zo školy do zdravotného strediska.
\"Čo sa týka sezónnej chrípky sme začali očkovať v novembri minulého roka. Išlo predovšetkým o deti v školskom veku a vo veku od 1 do 5 rokov, \" povedal Mesároš. Neskôr urobili veľkú akciu v decembri, keď sa zamerali na ľudí, ktorí žijú v osade v najhorších sociálnych podmienkach. \"Išlo o 300 ľudí v dorasteneckom a dospelom veku, \" spresnil. Poslednú fázu očkovania absolvovali v utorok (9.2. ), keď doočkovali obyvateľov osady vo Veľkej Lomnici proti sezónnej chrípke a tehotné ženy a rizikových pacientov zaočkovali aj proti novej chrípke. \"Budeme ich mať zaočkovaných nad pomery, ktoré existujú v Európe, možno až 80 percent rómskych pacientov bude zaočkovaných proti sezónnej chrípke, tí ľudia sa chcú očkovať, \" zhodnotil Mesároš.
Túto podtatranskú oblasť, v ktorej žije približne 5700 obyvateľov, ešte chrípková epidémia nezasiahla, Mesároš si myslí, že je to predovšetkým vďaka tomu, že je tu záujem o očkovanie. Proti chrípke je zaočkovaných asi 40 percent všetkých pacientov. \"V lete je tu toľko pacientov, že neviem, kam skôr skočiť a v zime sa tu nudím, \" zhodnotil s úsmevom Mesároš, ktorý v regióne pracuje už 30 rokov.
 

Vyberte región